Jamstvo kilometraže

Zašto je garancija stanja kilometara važna za Vas?

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce rabljenih vozila na nerijetku pojavu smanjivanja broja prijeđenih kilometara kako bi se skuplje prodao rabljeni automobil. Neka istraživanja pokazuju da je velik dio kupaca (čak 30%) koji kupuju automobile preko raznih oglasa prevaren lažnom, umanjenom kilometražom. Hrvatski propisi još ne predviđaju adekvatnu kaznu za ovu aktivnost, već se izigranim kupcima prepušta samostalno istjerivanje pravde u dugim i neizvjesnim privatnim tužbama.

TRCZ automobili omogućuju provjeru podataka s povijesti automobila pri kupnji ili prodaji. U praksi to znači da svatko tko hoće kupiti ili prodati rabljeni automobil može zatražiti od prodavatelja, u ovom slučaju TRCZ-a, da mu pokaže povijest vozila. U tom slučaju obje strane mogu biti sigurne da je očitano stanje kilometara točno, godina proizvodnje ispravna, da auto nije pod teretom banke ili leasing kuće te da nije ukraden.

Vozila koja nemaju jasne informacije o tehničkome stanju i kilometraži nisu ispravno i redovito servisirana, te samim time postoji veći rizik mehaničkoga kvara.

Godina proizvodnje te kilometraža, imaju najveći utjecaj na prodajnu vrijednost vozila. Mijenjanje kilometraže i datuma proizvodnje najčešće su vrste varanja kojima se koriste preprodavači automobila. Neka istraživanja pokazuju da se svake godine u Hrvatskoj, više od 60.000 vozila proda s lažnom kilometražom. Nova, smanjena kilometraža može povećati prodajnu cijenu automobila za čak 20–30%.

Dakle, kad kupujete rabljeni automobil, niste samo u potrazi za najpovoljnijom cijenom, nego i za točnim podacima o vozilu. Postoji mnogo automobila na tržištu s nejasnim stanjima i bez servisnih zapisa. Najviše se prodaju putem novinskih oglasa, jer za njih je rizik minimalan, a za Vas ogroman. Kupite auto gdje se povijest vozila može provjeriti, uključujući i stvarne kilometre.

Povijest prijeđenih kilometara pokazuje evidencija zapisana informacijskim sustavima CVH-a (Centra za vozila Hrvatske). Na godišnjemu tehničkom pregledu evidentira se stanje brojača kilometara, a ne eventualne manipulacije s njime. Stoga potvrda koju CVH može izdati na zahtjev stranke, a stoji 25 kuna, služi tek kao indicija. Analizirajući potvrdu, kao i stvarno stanje na instrumentima vozila, može se zaključiti postoji li logičan slijed prijeđenih kilometara tijekom prethodnih godina. Pa jednostavnom usporedbom možete otkriti ilegalno podešavanje čitanja kilometra. Ako se podaci kontinuirano uzdižu, a onda u jednom trenutku naglo padnu, vrlo je vjerojatno da je netko manipulirao kilometrima. Prema mišljenju stučnjaka, neka su vozila stanja smanjivala i po nekoliko puta, često nekoliko stotina tisuća kilometara.

Najveća ponuda rabljenih automobila sa jamstvom, ukupno rabljenih vozila u ponudi: 377.

Oblik vozila