Kako kupiti rabljeno vozilo?

Savjeti pri kupnji rabljenog vozila

Određeni broj kupaca odlučuje se na kupnju rabljenog vozila jer ih smatraju isplativijim od novih. Naime, samo u prve dvije godine novi automobil izgubi 35 - 40 posto vrijednosti. Zato se često čini pametnijim za desetak tisuća eura kupiti rabljeno vozilo „od formata“, nego za iste novce kupiti novi automobil niže klase. Trenutna gospodarska situacija ide na ruku kupcima. Zbog sveopće nelikvidnosti i pomanjkanja novca teško je prodati automobil, te je kupac s gotovinom u vrlo dobroj situaciji. Najbitnije je da se dobrom pripremom i pažljivim izborom može kupiti dobar rabljeni automobil.

Što treba znati prije kupnje?

Kupac je u znatno boljoj situaciji od prodavatelja te nema nikakvog razloga za žurbu. Ne nasjedajte na priče o hitnoj prodaji iz bilo kojega razloga. Treba pažljivo pogledati što više automobila, a što manje slušati što se priča o automobilu. Odluku o kupnji donesite isključivo na temelju vlastitih zapažanja.
Saznajte što više podataka o automobilu koji želite kupiti. Koliko vrijedi na tržištu rabljenih automobila? Izlazi li uskoro novi model? Pojavom nove linije cijena rabljenog pada za dodatnih 10 posto!


Preporučljivo je birati veći automobil jer su zbog veće potrošnje i davanja jeftiniji od malih.

Ne treba robovati određenoj marki niti tipu vozila jer je pametnije kupiti dobar Fiat nego loš Opel (i obratno). Ako se naiđe na dobru priliku, ne treba brojiti vrata niti razmišljati o boji ili obliku karoserije. U cijelom kontekstu najvažnije je opće stanje automobila.

Izbjegnite zamke i prepoznajte „mačka u vreći“

Izjavu o prijeđenoj kilometraži uzimajte s velikom rezervom i svakako dobro provjerite jer se velika opasnost krije u potencijalno lažiranim kilometrima. Često je važnije kako je automobil vožen i održavan od broja prijeđenih kilometara. Zato prije kupnje treba temeljito procijeniti stanje automobila.
Automobil koji je imao teži karambol nije pametno kupiti, bez obzira koliko je kvalitetno popravljen, nesigurniji je i podložniji koroziji.
Prije kupnje automobil odvedite na kanal ili dizalicu. Temeljitim se pregledom odozdo može otkriti svaka prijevara (tragovi prskanja boje, neravnine na unutarnjim nosačima i limariji...). Ako vam je prodavatelj želio prikriti pretrpljen sudar ili ako je automobil nagrižen na nosećim dijelovima, odustanite od kupnje.

Kako prepoznati ukradeno vozilo?

Vaše je pravo i obveza da za što manje novaca kupite što bolji tuđi automobil. No u tome ne smijete pretjerivati. Ako za nekoliko tisuća eura kupite solidnog Golfa, Audija ili BMW-a, naknadno ćete policiju teško uvjeriti u kupnju „u dobroj vjeri“. To vrijedi i za slučaj stručno prekucanih brojeva šasije i kvalitetno falsificiranih dokumenata. Kriminal ne poznaje granice, a ukradenim se automobilima često mijenjaju podaci. 

Detaljno pregledajte dokumente. Ako je automobil mijenjao vlasnike, provjerite ispravnost dokumenata kod nadležnog bilježnika te, ako je ikako moguće, pri izboru i provjeri zatražite pomoć odgovarajućih stručnjaka.

Najveća ponuda rabljenih automobila sa jamstvom, ukupno rabljenih vozila u ponudi: 377.

Oblik vozila